#20 De doden (Marieke Lucas Rijneveld)

De maand november is voor mij vooral verbonden met herinnering, gedachtenis, melancholie en verlies. De herfst doet volop intrede, de bomen verliezen massaal hun blad waarmee hun takken als geraamte zichtbaar worden. In deze tijd van het jaar vooruitlopend op advent- en kersttijd, worden in de christelijke Kerk de mensen herdacht die zijn gestorven; denk aan Allerzielen en Allerheiligen of de Eeuwigheidszondag/gedachteniszondag die vooral bij protestanten in zwang is. De dood van een geliefd mens roept van alles los, of dat nu nog maar pas geleden is of langere tijd terug.

In deze podcast lees ik het gedicht ‘De doden” van Marieke Lucas Rijneveld (*1991). Dit is te vinden in de bundel Kalfsvlies die in 2015 werd uitgebracht door Uitgeverij Atlas Contact (https://www.atlascontact.nl/boek/kalfsvlies/). De dichtbundel is bekroond met de C. Buddingh’-prijs als beste poëzie-debuut. Meer over Marieke Lucas Rijneveld: www.atlascontact.nl/auteur/marieke-lucas-rijneveld/

Het gedicht De Doden dat we vinden op p.11 van de bundel, bevat sterke beeldspraak en geweldige vondsten om de kwetsbaarheid en het broze van het menselijk bestaan te vatten of zachtjes aan te raken. Met opzet plaats ik hier geen citaat, zodat je zelf het gedicht leert kennen.

Ik lees het gedicht en ik deel in wat eigen gedachten hierover.
Veel plezier met luisteren.

Robert-Jan van Amstel (www.amstel4.nl)

Luister hier de podcast:

Foto bij deze podcast, bron: www.wikipedia.nl

UPDATE 14 januari 2022: eerder deze maand heeft Marieke Lucas Rijneveld via Instagram laten weten om voortaan met hij/hem te worden aangesproken. In de podcast verwijs ik zij en haar.
Klik op de blauwe tekst hieronder om naar de Instagram-post te gaan van de schrijfster:


Geef een reactie

Aantal bezoekers sinds april 2020

  • 3.218

Categorieën

Over mijn podcast-site

Het podcasten heb ik ontdekt aan het begin van de coronacrisis in 2020. Ook op deze manier probeer ik mensen te bereiken die op zoek zijn naar een goed verhaal, bezinning, en bemoediging.

(c) Deze website wordt onderhouden door Robert-Jan van Amstel.
Op alle teksten/afbeeldingen/geluidsbestanden berust copyright, tenzij de bron uitdrukkelijk is aangegeven.

%d bloggers liken dit: