#7 Poespas in de kerkdienst?

Kan de kerkdienst niet gelijk beginnen met een preek? Waarom eerst al die poespas? Als dominee krijg ik regelmatig opmerkingen over de kerkdienst: te lang, te kort, te diep, te oppervlakkig, te veel dit, te weinig dat etc. De opmerking een aantal jaren geleden over het afschaffen van de poespas en direct de preek uitspreken aan het begin van de kerkdienst, heeft mij nog het meest bezig gehouden.
Ik vertel in deze podcast waarom ik niet gelijk met de preek of toespraak begin. Want ik heb, net als jij, het nodig om te landen… Een hart dat vol zit, laat zich namelijk niet zomaar bijvullen.
Luister maar.

Robert-Jan van Amstel, 16 april 2020


4 Replies to “#7 Poespas in de kerkdienst?”

 1. Louise Bliek

  Geen poespas alles hoort bij elkaar en geeft inderdaad een vertrouwd gevoel, wekelijks. Als er geen poespas was zou ik dat missen.
  Loes

 2. Carmen

  Ha Robert-Jan,
  Prachtig gesproken. Ik vind de opbouw van de dienst helemaal geen poespas, ik kan me helemaal vinden in jouw woorden. Ik vind de kerkdienst altijd een moment van rust, en vind het fijn om te landen, te ontspannen. Ik voel die ontspanning, en rust in mijn hart geleidelijk over mij komen, stel mij steeds meer open en geniet. Fijn om op die manier naar de preek toe te werken.
  Ook het afbouwen van de dienst daarna vind ik fijn, voelen dat ik er klaar voor ben om met de zegen van God de wereld in te gaan en mijn taak als christen te doen; Zijn Licht en Liefde uitdragen.
  Mooie dag en hartelijke groet van Carmen.

  • R.J. Van Amstel

   Inderdaad, de afbouw of eigenlijk weer het openstellen naar de buitenwereld toe met de zegen van God is een belangrijke šŸ™‚

Geef een reactie

Aantal bezoekers sinds april 2020

 • 3.255

Categorieƫn

Over mijn podcast-site

Het podcasten heb ik ontdekt aan het begin van de coronacrisis in 2020. Ook op deze manier probeer ik mensen te bereiken die op zoek zijn naar een goed verhaal, bezinning, en bemoediging.

(c) Deze website wordt onderhouden door Robert-Jan van Amstel.
Op alle teksten/afbeeldingen/geluidsbestanden berust copyright, tenzij de bron uitdrukkelijk is aangegeven.

%d bloggers liken dit: